Aspergeteelt
Voordat we de asperges kunnen oogsten is er al heel wat werk gedaan.
Het veredelingsbedrijf ontwikkelt aspergerassen voor productie over de hele wereld. Rassen die wij telen zijn veredeld door Limseeds of Bejo Zaden. Bij deze bedrijven worden ook de zaden van de aspergeplant geproduceerd.
Het veredelings-/ zaadproductiebedrijf levert de zaden aan de plantenkwekers. Hier worden de zaden gezaaid en verzorgd totdat er een wortelstelsel is ontstaan. Het volgende jaar worden de wortels gerooid in het vroege voorjaar.
Nu worden de planten doorverkocht aan de telers. Tot deze groep behoren wij.
Voordat we de wortels in de grond stoppen moet er eerst goed voor de grond worden gezorgd. De juiste bemesting is erg belangrijk. Ook wordt de grond diep gespit zodat de grond goed gemengd en losser wordt. Vervolgens komt er een speciale machine. Met behulp van GPS krijgen we kaarsrechte rijen. De machine zorgt vervolgens voor de juiste afstand van de planten en de mensen op deze plantmachine zorgen ervoor dat de planten in de goede richting worden gepoot.
Het eerste jaar kunnen we nog geen asperge oogsten. De plant heeft tijd nodig om te groeien en reserves op te slaan in de wortels. Het tweede jaar oogsten we ongeveer 3 weken van het nieuwe perceel en het derde jaar ongeveer een half seizoen. Pas vanaf het vierde jaar is het perceel in volle productie en wordt er asperges geoogst tot 24 juni.
We krijgen vaak vragen over de folie op de aspergebedden. Deze folie heeft meerdere functies. De folie laat geen licht door, wat ervoor zorgt dat de stengels mooi wit (of enkel licht roze) verkleuren. Ligt de zwarte kant boven? Dan wordt het extra warm in de bedden waardoor de asperges sneller groeien. Ligt wit boven dan proberen we de temperatuur in de bedden te temperen en de groei iets af te remmen. Onder sommige omstandigheden is dit ook noodzakelijk om een goede kwaliteit te kunnen oogsten. De minitunnels (transparante folie) die nog eens over de zwart-wit folie heen ligt zorgt enkel voor het vasthouden van warmte. Hierdoor worden de wortels in het voorjaar eerder 'wakker'. Afhankelijk van het weer worden deze minitunnels er eerder of later in het seizoen vanaf gehaald. Uiteindelijk zijn we voor het grootste gedeelte afhankelijk van het weer!! We hebben geen verwarmingsbuizen in de velden begraven. Dit is uiteraard duurzamer dan verwarmde teelt, maar het betekent wel dat we enkel in het traditionele seizoen kunnen oogsten en niet al in februari en maart.
Buiten de oogsttijd moeten de planten ook nog verzorgd worden. Na het seizoen wordt het perceel bemest met oa. magnesium. Bovendien moet er goed worden opgelet dat de plant niet te veel tegenwerking krijgt van onkruiden, insecten en schimmels. En als dat dan toch gebeurt moeten we we ingrijpen op verantwoordde en effectieve wijze.
Ons motto:
"Als wij goed zorgen voor onze asperges, dan zorgt de asperges ook goed voor ons!"